close
Fjärrvärmen billigast i Luleå
Nyheter

Fjärrvärmen billigast i Luleå

Det är stor skillnad mellan fjärrvärmepriserna i kommunerna visar den årliga Nils Holgersson-undersökningen. Den lägsta kostnaden för fjärrvärme finns i Luleå.

Rapporten jämför landets fjärrvärmepriser i de 259 kommuner som erbjuder uppvärmningsformen. Den lägsta kostnaden finns i Luleå med 505 kr/MWh inkl moms (97,4 kr/kvm) medan den högsta finns i Åsele 1027 kr/MWh inkl moms (198,2 kr/kvm).

Låga prisökningar på fjärrvärme

Statistiken visar också att det har varit låga prisökningar på fjärrvärme mellan 2014 och 2015. Genomsnittspriset har ökat med 1,1 procent för mindre flerfamiljshus, det så kallade Nils Holgerssonhuset. Det är den lägsta ökningen för fjärrvärmens genomsnittpris de senaste 10 åren. Medelpriset för mindre flerbostadshus var 834 kr/MWh, för större flerbostadshus 811kr/MWh och för småhus 889 kr /MWh.

– Vi ser att prisförändringstakten har stagnerat de senaste fem åren. Det finns flera förklaringar till det; lägre kostnader för bränsle, en hårdare konkurrenssituation på värmemarknaden och, inte minst, de prisdialoger som genomförts mellan fjärrvärmeföretag och kunder inom ramen för Prisdialogen, säger Sonya Trad, områdesansvarig statistik och marknad på Svensk Fjärrvärme.


COMMENTS ARE OFF THIS POST