close
El
Experternas energispartips
El

Experternas energispartips

Martin Röing, marknadschef på Golvvärmebutiken.se, Conny Pettersson, VD på Swedisol och Henrik Wingfors på Svensk Energi delar med sig av sina bästa energispartips.

1. Vad är ditt bästa tips för att spara in på elen och för att minska elberoendet?

Martin: Om man inte kan isolera mer så se över reglersystemet för husets värmesystem. Det har kommit bättre styrutrustningar som ger mer exakt reglering med hjälp av pulsmetod (PWM) istället för den “gamla” med enbart on-off reglering. Detta ger ett jämnare inneklimat med mindre temperatursvängningar och därmed mindre energiåtgång.

Conny: Skaffa dig kunskap om din energianvändning. Spara energi genom att se över inomhustemperatur, belysning, duschvanor och apparater i standbyläge. Välj energieffektiva apparater och utrustning. Förbättra byggnadens klimatskärm och se över ditt val av uppvärmningssystem. Lägg upp en plan för dina energiåtgärder.

Henrik: Använd lågenergilampor, fyll tvättmaskinen ordentligt, tvätta på lägre temperaturer, täta dragiga fönster, duscha snabbt, koka maten med locket på, använd vattenkokare, välj energisnål diskmaskin, kylskåp, frys och tvättmaskin, undvik standbyläge på TV och dator och måste golvvärmen stå på året om? Kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare för energieffektiviseringsåtgärder på ditt hus.

2. Om man ska bygga nytt hus idag, vad är ditt bästa råd för att få det så energieffektivt som möjligt?

Martin: Installera golvvärme i hela huset så kan man sänka inomhustemperaturen med 1 grad, utan att påverka komforten. Detta spar ca 5 % av uppvärmningskostnaden. I kombination med värmepump ger golvvärmen ytterligare besparingar då värmepumpen har en högre verkningsgrad (COP) vid de lägre framledningstemperaturer som behövs.

Conny: Man ska framförallt ha en mycket välisolerad och tät klimatskärm, det vill säga husets väggar, tak, grund, fönster och dörrar. Sedan ska man välja ett uppvärmningssystem som är dimensionerat för de förutsättningarna och som använder förnybara energikällor. Sätt dig in i valet av material och lösningar och delta aktivt i byggprocessen. Tänk långsiktigt och bygg energieffektivt.

Henrik: Att bygga klokt och energisnålt från början, är med all sannolikhet ett klokt val. Tänk igenom valet av uppvärmningssätt. Om man inte tänker investera i ett extra energieffektivt hus, så är det ändå klokt att tänka igenom driftskostnaderna som uppvärmning kommer att föra med sig. Den byggfirma som du anlitar, bör kunna redogöra för detta, annars har du som köpare inget bra underlag att fatta ditt beslut.


COMMENTS ARE OFF THIS POST