close
I ett litet hus vid skogens slut

I ett litet hus vid skogens slut

Att investera i ett fritidshus kan vara dyrt, läskigt och kräva mycket energi. Det har Johan Söderblom från Stockholm löst genom att ställa ett pyttehus med minimala energibehov på sina kompisars mark.

Det var för ungefär två år sedan som Johan Söderblom började känna en önskan om att få befinna sig i en mer lantlig miljö. Han bor i en lägenhet i Stockholm, jobbar som sakkunnig på en miljöorganisation och trivs i övrigt bra med sin tillvaro. Men han saknade närheten till naturen och att ha en plats för återhämtning, en plats som var hans egen. Ett år tidigare hade Johan hört talas om så kallade pyttehus, eller tiny houses som de ursprungligen kallas, och han började fundera om det kunde vara en lösning för honom.

Motkraft mot konsumtionskultur

Tiny House-rörelsen startade i USA i början på 2000-talet och har därefter spridit sig till fler länder. Rörelsen har beskrivits som en motkraft mot den konsumtionskultur som gjort att storleken på en medelstor villa i USA har vuxit från 130 m² till 242 m² de senaste 45 åren, parallellt med att hushållen minskat i omfång. Människor som bor på mindre yta äger generellt sett färre saker, konsumerar mindre och har lägre kostnader för el och vatten.

Pyttehus byggs ofta på gamla underreden från husvagnar. Men enligt Johan är de av mer robust karaktär än husvagnar och de går lättare att bygga om och anpassa efter behov än vad som är möjligt med husvagnar.

– Jag kände väl lite att det började bubbla i mig när jag hörde om detta. Jag ville ha en egen plats men var inte redo att köpa något större och ta lån utan ville prova på först och känna in vad som var viktigt för mig, berättar Johan.

Han fick tips om att kolla på Blocket och började även fundera på vart huset skulle stå och vad som behövde finnas i det. Efter ett tag hittade Johan sin vagn. En kvinna som jobbade som yxsmed utanför Gävle skulle sälja sin arbetsvagn som var vinterbonad och möjlig att sova i för 27 000 kr.

Johan Söderbloms pyttehus

Problem och icke-problem

Idag står vagnen på en äng vid skogens kant i Stjärnsund i Dalarna. För det betalar Johan 300 kronor i månaden till sina kompisar som äger marken den står på. Han bor där ibland på helger och somrar och berättar att han främst har fokuserat på att anpassa sig till platsen och att han hittar lösningar på vardagsproblem efter hand.

En sådan var en duschlösning. Han köpte en duschsäck som värms upp av solen. Efter ett tag började han använda den mindre och badade i sjöar och tvättade sig över ett emaljfat istället.
– Jag skapade ett problem i mitt huvud som jag kände mig tvungen att lösa, sedan insåg jag att det inte var ett så stort problem, berättar han.

Något som däremot blev lite av ett problem för honom var att klara sig utan el. Första sommaren ville han testa att bo helt utan el och han hade endast en liten solcellsladdare för mobilen. Men det uppstod en del krångliga situationer när mobilen laddade ur och Johan inte var nåbar alls för sina anhöriga så till den andra sommaren installerade han solceller i ett 12-voltssystem, vilket även ger honom läsljus på kvällarna.

Han har ett system för att samla in regnvatten som används till hygien, disk och tvätt. I närheten, mitt i skogen, hittade han en dricksvattenbrunn som enligt tester hade bra kvalité så dit går han var tredje dag för påfyllning.

Värmen, när det behövs, löser han med en installerad vedkamin.
– Det räcker att elda lite kvistar i den för att få upp värmen i vagnen, ett helt vedträ blir nästan för mycket.

Tillsammans med sina vänner har han byggt ett utedass med urinseparering som används i odlingarna på kompisarnas gård. För matlagningen använder han en gasspis och som kylskåp har han byggt en kylgrop på en skuggig plats. Den har lock och håller 8-10 grader Celsius även på sommaren.
– Jag testar vad jag egentligen behöver. Det jag har märkt är att jag inte behöver så stor yta utan mest en plats till att läsa en bok, en fin utsikt och närheten till naturen. Oftast anpassar jag mina vanor efter förutsättningarna.

IMG_4000

En egen plats utan större investering

Att bo litet och enkelt för att spara på resurserna under semestern är ju inte ett nytt fenomen utan har vissa likheter med både kolonistugor, husvagnar och båtliv. Enligt Johan har vinsterna med just ett pyttehus varit att få sin egen plats i en lantlig miljö utan att göra några större investeringar.
– Detta är ett enkelt och tillgängligt sätt att ha en egen plats på, utan att vara beroende av andras gästfrihet. Och utan att använda alla sina besparingar, skuldsätta sig eller betala dyra elräkningar för ett fritidshus som står tomt på vintern, avslutar Johan.

IMG_4097

Foto: Johan Söderblom


COMMENTS ARE OFF THIS POST