close
Ett drömhus i trä
Bygga nytt & renovera

Ett drömhus i trä

I Roslagens skärgård, högt upp på ett berg med milsvid utsikt över Saxarfjärden, ligger Anna Toresdotters och Göran Berglings drömhus i trä.

Anna och Göran var noga med att välja helt miljövänliga material när deras nya hem tog form i början av 1990-talet. Huset är byggt av massivt trä, returpapper i väggar utan plast och väggskivor utan några kemikalier.

– Trä känns som ett mer människovänligt material. Man får ett annat ljud och en annan atmosfär än i ett stenhus, säger Göran.

En rejäl takhöjd ger en härlig rymd och bra luft. Det finns även ett självdrag för ventilation som kan förstärkas med fläkt vid behov. Väggarna är drevade med cellulosafiber och skapar en behaglig inomhusmiljö, berättar Anna.

– Luftfuktigheten håller sig, med den här typen av isolering, precis under den nivå där bakterier börjar gro men i det fuktighetsområde som både växter och människor trivs bra i.

I den fasta inredningen har de undvikit spånskivor helt och hållet. Faktum är att knappast några nya möbler har köpts. Sängar, bord, stolar, garderober – det mesta är platsbyggt på egen hand eller med hjälp av nära och kära av spillvirke i massivt trä och annat material som funnits tillgängligt. Huset agerar inte bara bostad åt familjen, här finns även en ateljé där Anna, som är konstnär, arbetar. Ljuset är viktigt för Anna, inte bara i konsten utan även i miljön. De flesta fönsterytorna (treglas med energiglasrutor) är vända mot söder och släpper både in värme, ljus och en vacker vy över Saxarfjärden.

För Anna och Göran var den estetiska aspekten viktig. I designen märks en förkärlek för allmoge som fått en både modern och personlig prägel. Huset är målat i miljövänlig äggoljetempera bestående av ägg, linolja och pigment.

– Vi började med att måla huset i vitt och efter några år laserades det med en blek terrakottafärg som inte flagnar och det har stått sig fantastiskt fint trots väder och vind, berättar Anna.

Ved och sol står för uppvärmningen. De två ackumulatortankarna på 500 liter vardera förser huset med tappvarmvatten och golvvärme. Med tio kvadratmeter solfångare på taket och en vedpanna på 30 kW med dubbel förbränning har Anna och Göran en uppvärmningskostnad på cirka 5 000 kronor per år. Hushållsel på omkring 10-12 000 kWh/år tillkommer.

Av Anneli Hidalgo


COMMENTS ARE OFF THIS POST