close
Energisnål tvättmaskin viktigast vid köp av ny tvättmaskin

Energisnål tvättmaskin viktigast vid köp av ny tvättmaskin

Nästan hälften av alla svenskar tycker att energieffektivitet är viktigast vid köp av ny tvättmaskin. Det visar en nordisk undersökning från Bosch.

Undersökningen kartlägger svenskarnas tvättvanor, hur mängden tvättmedel bestäms och hur viktig miljön är när vi tvättar. Och enligt undersökningen verkar det som att den medvetne svensken är mån om att tvätta miljövänligt. 49 procent svarade att energieffektivitet kommer högst på priolistan när en ny tvättmaskin ska köpas in. Samma höga siffra gäller övergripande i hela Norden, förutom i Norge där man i större grad fokuserar på kapacitet.

– Undersökningen visar att miljömedvetenhet är något som spelar in vid köp av tvättmaskin och torktumlare i Sverige och i Norden i stort. Det är så klart viktigt, varför vi är stolta över våra energieffektiva maskiner med program som är skonsamma för både miljön och kläder, berättar Maria Ölander, varumärkesansvarig, Bosch hushållsapparater Norden.

Däremot verkar svenskarna vara lite mindre medvetna när det gäller doseringen. I Sverige skjuter vi från höften när det kommer till mängden tvättmedel per tvätt, något som dessvärre kan vara skadligt för både ekonomi, miljö och huden.

Ulltröjor lämnas kvar i tvättkorgen

Bosch undersökning visade också att mer än hälften av svenskarna oroade sig för att tvätta vissa ömtåliga material som ull och silke i tvättmaskinen. Färgglada plagg och ulltröjor lämnas ofta kvar i tvättkorgen på grund av rädslan att tvätta fel. Dessutom är det många som undviker att köpa kläder i vissa material på grund av dess särskilda tvättråd.

Undersökningen är genomförd på uppdrag av Bosch hushållsapparater. Undersökningen inkluderar 4000 personer i åldrarna 18-74 år; 1000 respondenter från varje land (Sverige, Norge, Danmark och Finland).


COMMENTS ARE OFF THIS POST