close
Energimärkningskrav på värmepumpar
värmepump
Värmepump

Energimärkningskrav på värmepumpar

Luft-luftvärmepumpar har haft krav på energimärkning sedan januari 2013 och från och med den 26 september 2015 ska även övriga värmepumpar och pannor energimärkas.

Kravet gäller pannor och övriga värmepumpar med en termisk effekt upp till 70 kW.  På energimärkningsetiketten ska det stå angivet energieffektivitetsindex, ljudnivå och effekt. Energimärkningsetiketten har pilar från grönt till rött och en skala från A +++ till D eller G, där A +++ är energieffektivast. Enligt Svenska Kyl & Värmepumpsföreningen kommer dock inte någon produkt att kunna uppfylla kraven för klassen A+++ inledningsvis.

Tydlig placering av energimärkningsetiketten

Senast den 26 september ska alltså alla värmepumpar som visas i butik vara försedda med en energimärkningsetikett. Etiketten ska vara synligt placerad för att du som konsument på ett enkelt sätt ska kunna ta del av informationen på etiketten. När det gäller produkter som säljs på internet och genom vissa andra försäljningskanaler som till exempel postorder ska energimärkningsetiketten visas elektroniskt, tillsammans med ett elektroniskt produktblad.


COMMENTS ARE OFF THIS POST