close
Energieffektiva blandare ska testas i nytt projekt
Badrum

Energieffektiva blandare ska testas i nytt projekt

Hur mycket varmvatten kan spara man egentligen spara med energieffektiva blandare? Det ska nu undersökas genom i ett nytt projekt i Borås.

Energiklassade blandare ska installeras i några av AB Bostäders flerbostadshus på Tullen i Borås. Under hösten kommer det att göras mätningar av vattenförbrukningen men även intervjuer med hyresgästerna för att ta reda på hur funktionerna med blandarna påverkar vardagen för de boende.

Forskare vid SP kommer att genomföra mätningar under två års tid, först med standardblandare och sedan med energiklassade blandare från de två tillverkarna FM Mattsson och Villeroy & Boch Gustavsberg. Parallellt genomför forskarna en beteendestudie som har fokus på hur de boende i de aktuella flerbostadshusen på Tullen upplever de energiklassade blandarna över tid. De boende kommer att få svara på enkäter och bjudas in att delta i fokusgrupper.

– Det är viktigt att få reda på hur de boende upplever de nya blandarna, för det räcker inte att en blandare är energieffektiv om de boende inte vill använda den. Denna kunskap är viktig för såväl tillverkare som bostadsbolag som ska installera energieffektiva blandare, säger Sara Jensen på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som leder projektet.


COMMENTS ARE OFF THIS POST