close
En energismartare vardag: Stäng av din standby
Elanvändning

En energismartare vardag: Stäng av din standby

Sommaren lider mot sitt slut och många av oss är nu tillbaka i vardagen igen. Dags för nystart och ett perfekt tillfälle för att komma in i nya, klimatsmartare vanor.

Här på Energismarta Hem vill vi inspirera och guida till en vardag som både är enkel och energieffektiv. Det ska inte behöva vara svårt eller krångligt att tänka energismart i hemmet. Därför vill vi ge tips och råd på bra lösningar, idéer och tankesätt som du kan implementera i vardagslivet.

Först ut – att tänka på standbyläget. Ett kanske uttjatat och välkänt tips men nog så viktigt och energislösande. Så mycket som 10 procent av hushållens energikonsumtion utgörs av förbrukning i standby. Tillsammans kan olika hushållsapparater (såsom TV, dator, micro, playstation) i hemmet dra sammanlagt upp till ca 40 W i standbyläge. Det låter inte som så mycket kanske men står apparaterna i standbyläget 20 timmar per dag blir det helt plötsligt nästan 300 kWh varje år. Det är energi – och pengar – som skulle kunna användas till annat.

Så kom gärna ihåg att stänga av dina apparater som står i standbyläge. Med en grenkontakt kan du samla alla sladdar och smidigt stänga av och sätta på TV, stereo och släcka lampor i ett svep. Ett enkelt energispartips att implementera i vardagen!

 

Källa: Energimyndigheten, EON, Vattenfall.


COMMENTS ARE OFF THIS POST