close
En energismart vardag: Ta hjälp av tekniken
Bygga nytt & renovera - El

En energismart vardag: Ta hjälp av tekniken

Numera finns det fullt av coola systemlösningar som kan både underlätta i vardagen och hjälpa dig att enkelt dra ner på energiförbrukningen. Genom att automatiskt styra olika delar av boendet kan man spara tid och energi.

När du stiger upp på morgonen kan till exempel lamporna sättas på ett visst klockslag efter att ha ställts in redan kvällen innan. Den schemalagda energigivande ”soluppgången” när rullgardinerna åker upp hjälper dig att vakna till. Du sätter igång kaffebryggaren via en knapp på radion för att sedan fortsätta in i badrummet. Här stiger du in i duschen och trycker på en annan knapp och vips går duschen igång med din personliga inställning för styrka, temperatur och stråle.

Stäng av strykjärnet med mobilen

Tid att åka iväg till arbetet. Systemet för belysning, larm och tv är förinställt och sätts igång om någon skulle gå förbi eller närma sig huset, för att ge illusionen av att någon är hemma. På vägen slår tanken dig att du kanske glömde dra ur sladden till strykjärnet. En snabb koll med mobilen visar att strykjärnet är på och med en enkel knapptryckning stänger du av det.

Tvätta på natten

Under eftermiddagsfikat kommer du på att det vore skönt att ha det städat inför kvällen. Du kör igång det inprogrammerade scenariot och dammsugaren går igång medan din självgående gräsklippare klipper gräsmattan. Jobbet är klart för dagen och lagom till du kommer innanför dörren välkomnas du av skön musik och mysig belysning som hjälper dig komma ner i varv. Under natten går energislukande apparater igång när eltaxan är som lägst.

 

Vill du veta mer om smarta systemlösningar för hemmet? Läs vår guide om hemautomation.


COMMENTS ARE OFF THIS POST