close
Eldstaden – vinterns mysigaste möbel
Skapa-myskänsla-i-vinter-med-en-egen-eldstad
Brasvärme

Eldstaden – vinterns mysigaste möbel

Höst och vinter må betyda mörker och kyla utomhus men det innebär också tid för avkoppling och mysiga stunder hemma, till exempel framför en öppen spis eller braskamin.

En eldstad ger både hög mysfaktor och värme under kalla vinterkvällar. Kaminen eller brasan är inte bara en värmekälla, rätt placerad kan en eldstad bli familjens lägereld som man samlas vid och umgås intill. Få saker gör väl människan så lugn och trygg som en egen härd. Vid strömavbrott är det så klart också betryggande att ha en eldstad till hands. Dessutom fungerar den bra som en extra värmekälla under riktigt kalla dagar. Att elda i sin braskamin eller kakelugn sägs enligt undersökningar även ge oss lyckokänslor. Och nog piggar en värmande brasa upp rejält under våra mörka vintermånader här i Norden.

Inspireras av trender

Braskaminerna som förr var en ren värmekälla har idag blivit trendiga inredningsdetaljer i hemmet. Och många av oss väljer just brasvärme för estetiken. Med de olika modeller, stilar och design som finns idag kan du välja en eldstad som passar just ditt hem och din smak. Från en hederlig gammal kakelugn i vackert traditionellt kakel till supermoderna braskaminer i täljsten eller rostfritt stål. På senare tid har många tillverkare satsat på att plocka upp inspiration från naturen och flera eldstäder kommer nu i naturstenarna täljsten och sandsten. Även kassetter där man platsbygger kaminen i huset är vanliga, särskilt i nya hus med öppna planlösningar. En annan trend är att sätta in eldstäder som inte behöver skorsten. Många av de nya modellerna har också glas på sidorna som gör att du kan se brasan från flera håll.

Välj rätt modell utifrån ditt behov

Om du funderar på att investera i brasvärme är det viktigt att fundera över vilken modell eller vilket system som passar bäst för just dina behov. Idag finns det till exempel en mängd olika modeller och varianter på eldstäder. Vilken du ska satsa på beror på behov, smak och prisnivå, men även hur ditt hus är konstruerat. Generellt sett brukar eldstäder delas in i tunga och lätta varianter. En lätt eldstad väger sällan mer än 350 kg och kan placeras på träbjälklag.  Det finns också en skillnad vad gäller syfte och funktion. Vill du snabbt värma upp rummet får du direkt effekt med en braskamin till exempel, medan det tar längre tid med en tung murspis. Däremot får du värme under lång tid. Med en tung eldstad kan du också täcka en stor del av uppvärmningsbehovet utan att det blir för varmt i det rum där eldstaden står. Innan du bestämmer dig för att investera i en eldstad bör du därför tänka på vad du vill att den ska fylla för funktion; en mysig brasa på kvällen eller ett komplement till uppvärmningen.

Tänk igenom placeringen

Tänk också på var du placerar eldstaden i huset. Kaminer bör alltid placeras på bottenplan eftersom värmen stiger uppåt. För maximal effekt bör den stå så centralt som möjligt, och det finns även kaminer med inbyggd fläkt som sprider värmen. Om yttertaket är brant, placera eldstaden så nära taknocken som möjligt. Kaminen man köper skall också vara av den moderna förbränningstekniken, Clean Burning CB-Teknik. Vid ren förbränning har kaminen ett dubbelt förbränningssystem som utnyttjar veden maximalt och genererar därmed extremt låga föroreningsnivåer. Det blir minimalt med rökutsläpp då kaminen använder energin till att producera värme istället för rök. Med hjälp av smarta fjärrkontroller där önskad temperaturnivå kan ställas in kan du också anpassa eldningen enligt dina behov och för att veden alltid ska förbrännas på rätt sätt.

 

Contura 710 från Keddy.


COMMENTS ARE OFF THIS POST