close
Elcykel sparar på restid och miljö
En-elcykel-kan-halvera-restiden-för-pendlare
Klimatsmart vardag

Elcykel sparar på restid och miljö

Tröttnat på bilköer? Då kanske det är dags att börja pendla till jobbet med en elcykel istället. Den kan spara in halva restiden i rusningstrafik. Dessutom är det bättre för miljön och det ger dig gratis motion på köpet.

Vid ett test fick två personer i Stockholm påbörja sin pendling från samma adress i Bromma. De skulle ta sig 9,5 kilometer till arbetsplatsen i centrala stan på Östermalm. Elcykeln slog bilen med hästlängder. Pendlaren på elcykel klarade nämligen resan på strax under 22 minuter medan samma resa tog 46 minuter för bilisten. Testet genomfördes av Sustainable Innovation, ett nationellt centrum för energieffektivisering och hållbarhet. De har i sitt projekt Lätta Elfordon tittat närmare på elcyklar och hur de kan påverka pendlingen i Stockholm och Göteborg. Målet är att minska utsläpp och trängsel i rusningstrafiken och locka fler till att välja olika elfordon som elcyklar för miljöns skull. Att välja elcykeln före bilen ger också hälsofördelar då du får motion på väg till jobbet.

Så fungerar en elcykel

En elcykel är en cykel med en assisterande elmotor. Den hjälper dig när du trampar och kan få upp hastigheten till 25 kilometer i timmen. Elmotorn drivs av ett batteri som laddas i en batteriladdare. Vissa elcyklar kan även laddas när du bromsar. Beroende på vilken cykel och vilken motor du väljer räcker batteriet mellan 25 och 50 kilometer.


COMMENTS ARE OFF THIS POST