close
Dra ner på energin i husets hjärta
Så-sparar-du-energi-i-köket
Köket

Dra ner på energin i husets hjärta

Våra kök står för en stor del av vår energiförbrukning. Men med rätt utrustning och beteende går det att spara mycket vatten och energi.

Genom att förändra våra dagliga rutiner i köket går det att spara in en hel del energi, en del är helt gratis. Energi- och Klimatrådgivningen uppskattar att matlagning i en familj med fyra personer kräver cirka 500 kWh per år. För diskningen går det åt cirka 300 kWh om man diskar 10 minuter varje dag. Matförvaringen (kyl och frys) kräver cirka 900 kWh per år.

Om du sätter lock på kastrullen minskar energiförbrukningen med 30 procent vid kokning, och tänk också på att använda kastruller med plana bottnar som har samma storlek som plattan den står på. En ojämnhet på bara 0,5 mm ökar energiförbrukningen med cirka 25 procent. Om plattan är en cm större i diameter än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.

Ett annat beteende som kan göra att du spar energi är att använda den uppvärmda ugnen (att värma upp en ugn till 200 C kräver cirka 0,5 kWh) för flera saker efter varandra. När du ska värma vatten är det bättre att använda vattenkokare eller mikro jämfört med på spisen. Ett annat tips för att dra ner på energiförbrukningen är att tina frysta matvaror i kylskåpet. Om du tinar maten i varmvatten eller i mikron går det åt mer energi.

Val av vitvaror

Moderna vitvaror har idag uppgraderats till betydligt energisnålare varianter. Titta på energimärkningen så kan du få vägledning till grönare och mer energisnåla val. De flesta vitvaror som säljs idag är i energiklass A och därför har energimärkningen uppdaterats och antalet energiklasser har utökats med klasserna A+, A++ och A+++. Det finns även energimärkning på ugnar och köksfläktar, som drar mycket energi. Utöver energimärkningen har många av kökets vitvaror har även ekodesignkrav på sig. Kraven gäller energieffektivitet och bra funktion vilket innebär att det bara får tillverkas och säljas produkter som klarar dessa krav. Så har du en gammal kyl eller frys gör du klokt i att byta. Byter du en 10 år gammal kyl/frys till en ny med energiklass A+ kan du spara 400-1000 kWh per år. Detsamma gäller diskmaskinen. Byter du en 10 år gammal maskin till en ny sparar du cirka 200 kWh per år, om du diskar en gång per dag.

Öka livslängden och energibesparingen

När dina nya vitvaror är på plats, glöm inte att underhålla dem och använda dem på rätt sätt för så optimal energiförbrukning och lång livslängd som möjligt. Tänk till exempel på att frosta av kyl och frys minst en gång per år, gärna på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost. Dammsug också baksidan på kylen och frysen regelbundet. Damm på kondensorn/gallret på baksidan kan öka energiförbrukningen med hela 25 procent. Se också till att hålla en temperatur under 6 grader i kylen och cirka minus 18 grader i frysen. Varje grads sänkning ökar energiförbrukningen med 3-5 procent

För att hålla nere varmvattenförbrukningen i köket bör du skölja disken i balja eller med proppen i diskhon och köra diskmaskinen full. Om du minskar antalet körningar med 20 procent kan elförbrukningen minska med cirka 169 kWh per år. Utöver det sparar du cirka 300 liter vatten. Införskaffar du sedan tre energisnåla blandare kan du spara 1000 kWh per år. Du kan även bara byta ut det gamla kranmunstycket mot ett vattensparande, sk perlator eller sperlator. Lycka till!

Foto: Marcus Lavett


COMMENTS ARE OFF THIS POST