close
Därför skaffade vi värmepumpar
mini-varmepump
Värmepump

Därför skaffade vi värmepumpar

Vi har pratat med tre hushåll som av ekonomiska eller praktiska skäl valt att komplettera sina uppvärmningssätt med värmepumpar.

Halva året kommer värmen från marken och halva året från solen

Rose-Marie Avander bor med sin man i en villa från 1905 i Spånga utanför Stockholm. Sekelskifteshuset som har en totalyta på 360 kvadratmeter läcker en del värme. Trots detta förbrukar de endast 24 000 kWh per år inklusive hushållsel.

För två år sedan bytte Rose-Marie och hennes man ut sin bergvärmepump som var trasig och de passade då på att uppgradera effekten från 9 kW till 12 kW, och samtidigt installera solfångare på taket. Det var tack vare att de hade ett borrhål på 200 meter som det var möjligt att byta till en större bergvärmepump.

– Vi är supernöjda, det här är både lönsamt och miljövänligt. Halva året tar vi varmvatten från solfångare på taket vilket innebär att värmen nere i marken finns kvar till vintern, säger hon.
Rose-Marie hade även tidigare övervägt att installera solfångare men på grund av att de bor i ett K-märkt hus behövde solfångarna enligt Stadsbyggnadskontoret fällas in i taket.

– Men nu har reglerna ändras, annars hade det blivit fruktansvärt dyrt och det är redan en ganska hög installationskostnad för solvärmen, berättar hon.

Den nya lösningen har inneburit en besparing på 8500 kWh per år och totalt har hushållet nu en kostnad på cirka 2000 kr/månad för el och värme.
– Hade vi bytt från en annan värmekälla, till exempel direktel eller olja, så hade besparingen blivit enorm. Nu bytte vi bara från en mindre till en större bergvärmeanläggning med solfångare, men även det lönar sig.

”I stort sett underhållsfritt”

Fredrik Gustafsson bor med sin familj i Kungälv utanför Göteborg i ett timmerhus som han har byggt själv. De har en boyta på 164 kvadratmeter med biytor på 96 kvadratmeter och en årsförbrukning på cirka 11 000 kWh.

I samband med att Fredrik byggde huset installerades en bergvärmepump på 8 kW som nu kombineras med el. Att det skulle bli just en bergvärmepump hade Fredrik bestämt sedan länge eftersom det kändes energieffektivt.

– Kommunen ville att jag skulle ta en luftvärmepump men jag valde bergvärme. Vi har inget ventilationssystem i huset utan endast självdrag, berättar han.
På frågan om han har upplevt några negativa sidor med kombinationen säger han nej.
– Anläggningen tuffar och går och är i stort sett underhållsfri. I framtiden kanske jag vill koppla på solceller men jag har inte känt något behov av det ännu eftersom vi har så pass låg energiförbrukning.
De brukar hålla en inomhustemperatur på 20 grader och som komplement har familjen även en täljstenskamin.
– Vi har en braskamin om det skulle bli riktigt kallt men vi har ju oftast väldigt milda vintrar här så den är mest till för mysfaktorn.

“Jag tar merkostnaden för att slippa hålla på med flis sommartid”

Thomas Boström bor med sin familj i Långsele utanför Sollefteå i ett timmerhus från 1800-talet som han har renoverat. För uppvärmningen använder hushållet bergvärme, solpaneler och en flispanna.

Bergvärmepumpen på 8 kW installerade Thomas för sju år sedan av praktiska skäl, för att slippa hålla på med flis sommartid.
– Det är lätt att fliset blir mögligt på sommaren och det känns hälsofarligt att hålla på med en massa mögel så jag köpte mig fri från den hanteringen.
Eftersom Thomas äger skog och gör sin egen flis har bergvärmepumpen inte direkt inneburit några ekonomiska besparingar för dem utan elförbrukningen har ökat med cirka 8000 kWh per år.
– Men jag slipper vara hemma och passa flisen och hålla koll på att det blir bakbrand. Jag är väldigt nöjd med bergvärmepumpen och tar den merkostnaden för att slippa hålla på med fliset på sommaren.
Utöver bergvärmen så har Thomas även installerat två stycken solpaneler vilket ger hushållet ett tillskott på ungefär 4000 kWh per år.


Under detta årets andra kvartal såldes värmepumpar för totalt 1,5 miljarder kronor i Sverige, vilket är 6 procent mer än samma period förra året. Totalt under året har värmepumpar till ett värde av 2,9 miljarder sålts. Försäljningen av frånluftsvärmepumpar ökar stadigt men får nu även sällskap av luft-vattenvärmepumpar som gjort ett kraftigt ryck.

Källa: SKVP


I Sverige är den totala solinstrålningen ca 1100 kWh/m2 per år i södra delen av landet och ca 900 kWh/m2 i den nordligaste delen. Cirka 80 % av den totala årliga instrålningen infaller under sommarhalvåret.

I ett solvärmepumpsystem är solvärmens främsta uppgift att öka effektiviteten hos värmepumpen under höst, vinter och vår och i andra hand att direktvärma hus och varmvatten. Anledningen till detta är att en stor del av den årliga förbrukningen av energin till värme och varmvatten är relaterad till tiden mellan september och april. Det vill säga den tid då solfångare normalt genererar relativt låga temperaturer.

Källa: SMHI och EviHeat


COMMENTS ARE OFF THIS POST