close
Dammsugare med låg effekt städar lika bra
Dammsugare-med-låg-effekt-städar-lika-bra
Elanvändning

Dammsugare med låg effekt städar lika bra

Ett nytt test som Energimyndigheten har genomfört visar att även dammsugare med låg effekt kan ha en mycket bra dammupptagning och städa lika bra som dammsugare med höga effekter.

Dammsugare har traditionellt sålts med höga effekter eftersom man har trott att det automatiskt ger bättre städresultat. Men ett nytt test visar att effekt och dammupptagning inte har något samband. Energimyndigheten har testat tio olika moderna dammsugare från märken som Philips, Electrolux och Bosch. I dag finns ekodesignkrav på att nya dammsugare ska klara att suga upp minst 95 procent av dammet på hårt golv och 70 procent av dammet på mjuk matta. De testade dammsugarna klarar kraven med god marginal, visar testet.

Det finns också skillnader i ljudeffektnivå på dammsugarna. De flesta av de testade dammsugarna ligger på omkring 70 decibel. Lägst har en dammsugare från Bosch på 59 decibel och högst ljudeffektnivå har en modell från Volta på 82 decibel.

– Vill du städa snabbare och tystare hemma ska du titta på energimärkningen när du köper en ny dammsugare. Där får du bland annat rätt information om effekt, buller, dammupptagning och partikelutsläpp, säger Johanna Whitlock, handläggare på Energimyndigheten.

 

Källa: Energimyndigheten


COMMENTS ARE OFF THIS POST