close

GUIDE:

BRASVÄRME

Braskaminerna har gått ifrån att vara en nödvändig värmekälla till att bli en trendig inredningsdetalj i hemmet. Den främsta anledningen till att vi väljer brasvärme är idag mysfaktorn och hemtrevnaden.

Utbudet på mysiga och snygga kaminer och eldstäder är stort och utökas hela tiden på med nya coola och smarta lösningar. Med rätt modell och rätt eldningsteknik kan man även spara ett par tusen och värna om miljön.

Spara pengar och miljö

Med en kamin eller eldstad kan man även spara en del kronor och värna lite om miljön. Det finns flera miljövänliga kaminer att välja på och om man eldar rätt kan man hålla nere på den dyra elen och spara in en del på uppvärmningskostnaderna.

– Man kan med en kamin få cirka 30-50% lägre uppvärmningskostnad, säger Björn Valentin, ordförande i Svenska Brasvärmeföreningen

Om du vill vara säker på att kaminen klarar gränsvärdena för utsläpp bör du välja en Svanenmärkt kamin. Då har alla komponenter, från råvara till avfall, testats och utvärderats, inga giftiga tungmetaller tillsätts i ytbehandlingen och inga onödiga flamskyddsmedel och ftalater ingår heller i plastdelarna. Allra viktigast är förbränningen. Den ska ha en effektiv förbränning och hög verkningsgrad. Verkningsgraden bör vara minst 73 %.

Olika typer av eldstäder

När man talar om brasvärme och eldstäder skiljer man vanligtvis på tunga och lätta eldstäder. En lätt eldstad väger sällan mer än 350 kg och kan placeras på träbjälklag, medan en tung eldstad är precis som det låter betydligt tyngre. Förutom vikten finns det en skillnad vad gäller syfte och funktion.

– Det skiljer sig inte så mycket åt vad en tung och en lätt eldstad kan producera i energi per timme, däremot vad gäller effekten. Vill du snabbt värma upp rummet får du direkt effekt med en braskamin till exempel, medan det tar längre tid med en tung murspis men du får värme under lång tid, säger Hans Wikström från Brasvärmeföreningen.

Med en tung eldstad tar det alltså längre tid att få upp värmen, men eldstadens massa lagrar sedan värmen så att den sprids under lång tid i rummet.

Klassiker och tungviktare

Tunga eldstäder kan täcka en stor del av uppvärmningsbehovet utan att det blir för varmt i det rum där eldstaden står. En tung eldstad väger från 200 kg och uppåt och kräver gjutet fundament eller en förstärkning av golvet. Bland tunga eldstäder kan man välja mellan till exempel en klassisk kakelugn eller en täljstensugn, en riktig tungviktare när det kommer till eldstäder som normalt inte väger under 1300 kg. De klassiska kakelugnarna har på senare år blivit populära igen och finns i många vackra modeller, färger och former. De kan lagra och fördela värmen under en längre tid vilket gör det enkelt att få en jämn rumstemperatur och hjälper dig att optimera värmen i huset. De flesta kakelugnar som installeras numera är nytillverkade och har även inbyggda värmekassetter som gör att varm luft strömmar ur kakelugnen direkt då brasan tänts. Man behöver med andra ord inte vänta tills hela massan har värmts upp som man behövde med de gamla kakelugnarna. De nytillverkade kakelugnarna är dessutom byggda i ett nytt material som gör att värmen kan lagras i ugnen i upp till 24 timmar.

En täljstensugn har även den en hög förmåga att lagra och avge värme under lång tid. Täljsten är en stenart som bildats för miljoner år sedan genom hetta och högt tryck och består av talk och magnesit. Ugnarna är verkligen tunga och kan väga alltifrån 500 kg till flera ton. Värmen avges mycket långsamt vilket innebär att man bara behöver elda 1-2 gånger per dygn för att värma en normalstor villa. Vill du också ha möjligheten att baka bullar eller pizza medan du eldar så kan du välja en täljstensugn med bakugn. Då gräddas det du bakar samtidigt som du kan njuta av eldens sprakande. Till kategorin tunga eldstäder hör även murade öppna spisar som ursprungligen inte alstrar så mycket värme, men i och med spiskassettens intåg har konstruktionen blivit allt effektivare och kan ge verkningsgrader på 70-80 procent. En spiskassett är en liten kamin som monteras in i en befintlig murad öppen spis, ofta lägre än 60 centimeter. Ett kort rökrör ansluts sedan till den murade spisens skorsten. En spisinsats är med andra ord bara en spiskassett på ben som passar in i egendesignade eller stora öppna spisar. Murspisar finns även i lättare modeller.

Hög mysfaktor

Lättare eldstäder som braskaminer används i första hand för trivseleldning men är även en utmärkt reservvärmekälla vid eventuella strömavbrott. Braskaminen är en populär och mysig eldstad som finns i många olika modeller, färger och material. Den ger värme ifrån sig snabbt och har en bra förbränning. De flesta braskaminer är idag utrustade med en värmeväxlare och har ofta en inbyggd fläkt som hjälper till att sprida värmen i huset. En braskamin är lätt och enkel att installera och många braskaminer kan placeras endast en decimeter från en vanlig trävägg.

Vanligtvis delar man in även braskaminerna i olika grupper: de som är beklädda med täljsten och de som är i plåt eller gjutjärn. En kamin beklädd med täljsten lagrar värmen precis som täljstensugnar längre och kan med fördel användas som tilläggsuppvärmning av hemmet. Köper du till ett extra värmemagasin kan du också få kakelugnsliknande egenskaper. Gjutjärnskaminer eller strålningskaminer som de även kallas, är ofta små vackra värmemöbler med ingjutna snirkliga mönster och figurer. Vissa moderna gjutjärnskaminer har inbyggd konvektion (ytterhöljet är dubbelt med en luftspalt emellan) och passar bäst i villor med öppen planlösning och god ventilation. Eftersom gjutjärnskaminer ofta är små måste man fylla på med ved relativt ofta. Det finns även kakelkaminer som till och med kan ge en bättre effekt än en vanlig braskamin. En kakelkamin kan vara ett bra alternativ om du vill ha en kakelugn men inte har möjlighet till det.

Fler modeller

Andra typer av eldstäder är vattenmantlade kaminer vars värme kan användas till att värma upp dina radiatorer. Här cirkulerar vattnet bakom plåten som värms upp av brasan. Vattenslingan kan kopplas till det vattenburna värmesystemet och till en ackumulatortank. Det finns även pelletskaminer, små varmluftskaminer som automatiskt matar in bränslet och går att effektreglera. För den som bor i lägenhet och ändå vill kunna mysa framför en brasa eller bor i ett hus men inte vill ha en vanlig kamin eller kakelugn finns det andra alternativ och valmöjligheter. Med en kamin utan skorsten eldar du med gas och väljer du en biospis får du samma känsla som en riktig kamin men eldas med bioetanol.

Utgå ifrån dina behov

Innan du bestämmer dig för att investera i en eldstad bör du tänka på vad du vill att den ska fylla för funktion. Ska det vara en trivselbrasa på lördagkvällar eller är du ute efter ett starkare komplement för uppvärmning? Det är också viktigt att se över kaminen eller ugnens placering. När man ska placera sin kamin är det viktigt att komma ihåg att varm luft stiger uppåt, så har du ett flerplanshus bör den stå på undervåningen. För maximal funktion bör eldstaden stå så centralt som möjligt men det är inte nödvändigt för att värmen ska sprida sig. Till sist ska man ta god tid på sig att även begrunda det estetiska, menar Hans Wikström.

– Fundera över hur du vill att kaminen eller ugnen ska se ut. Förutom en effektiv värmekälla är eldstaden också en möbel som ska passa in i resten av hemmiljön och ge dig en stämningsfull upplevelse, säger han.

Hitta din stil

När det kommer till utseende är det många tillverkare som satsar en hel del på design och tar fram nya modeller kontinuerligt. Allt fler vill att eldstaden också ska fungera som en inredningsdetalj och på senare år har eldstäder i alla möjliga former och färger blivit tillgängliga på marknaden. Det går även att välja och byta ut detaljer. Till exempel kan du byta ut inklädnader i vanlig plåt mot rostfritt stål, härdat glas eller värmelagrande täljsten. Lägg till dekorationsplattor på glasluckorna eller satsa på tonade spegelglas om du vill dölja eldstaden när brasan inte är tänd. Kom dock ihåg att med en mer personlig prägel på eldstaden följer också ett högre pris.

Hur väl en stor täljstensugn eller modern braskamin smälter in i rummet beror till viss del vilken stil du har i övrig inredning, men främst på husets utseende och karaktär, något som kan vara bra att ha i åtanke när du funderar på val av modell och form. Titta på husets övriga arkitektur och hitta något som passar in i stilen. Bor du väldigt modernt till exempel kan du välja mer avancerade eldstäder som kanske hänger från taket, men i ett sekelskifteshus känns kanske en kakelugn mer rätt. Eller så tar du steget och vågar blanda stilar helt, en gammal kakelugn i ett modernt hus kan bli en häftig stilmix.

Sen är det så klart viktigt att den nya möbeln passar in i ditt hem för optimal användning. Tänk både på funktionella aspekter och från ett inredningsmässigt perspektiv. En bra utgångspunkt är att utgå från flödet i rummet. Rätt placerad blir eldstadens familjens lägereld, som man samlas vid och umgås intill. Finns det bra utrymme för fåtöljer eller en soffa i närheten, kan den placeras så att den korsar siktlinjen mellan två rum så att man får optimal synlighet på den från flera håll. Det är också viktigt att tänka på hur man möblerar runt en eldstad eftersom det är en värmekälla som gör att vissa saker kan vara känsliga att ställa för nära. Teknik och TV-apparater som är värmekänsliga bör inte stå eller väggmonteras allt för nära, var också försiktig med möbler som kan fara illa av allt för stark värme t ex läderdetaljer på möbler som lätt kan få torrsprickor eller liknade.

Att tänka på inför installation

1

Konsultera en auktoriserad fackhandel för rådgivning.

2

Montering av kamin och skorsten bör ske av auktoriserade montörer.

3

För att installera en eldstad och en skorsten behöver man lämna in en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd.

4

Beställ besiktning av sotaren innan och efter installationen.

När du eldar:

• Elda alltid med torr ved, helst björk.

• Börja med en mindre ”startbrasa”, det är viktigt att man får upp temperaturen i eldstaden snabbt.

• Kontrollera att röken endast ses som ett daller över skorstenen.

• Stryp inte tilluften till brasan för mycket, eldar du rätt ska sot och beläggningar brännas rent i eldstaden.

• Askan som blir kvar ska vara grå och finfördelad.

• Elda aldrig hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor m.m.

• Eldar du ofta bör du sota skorstenen varje år.

 

Några goda råd på vägen

Skorstenen: Se över skorstenen innan du väljer brasvärme. Eldstaden och skorstenen måste fungera tillsammans.

– Skorstenen måste passa till eldstaden storleksmässigt och konstruktionsmässigt och man måste säkerställa att rökkanalen är tät och godkänd, råder Ulf Johnson, kansliansvarig på Sveriges Skorstenshantverkares Förening.

En gammal skorsten kan till exempel vara otät mellan kanaler eller ha hål i omslutningsväggarna. En otäthet kan leda till funktionsstörningar och att rökgaser leds in i huset. Tätheten kan till exempel kontrolleras av en skorstensfejarmästare. Denna kan även kontrollera murkonstruktionen.

Har du ingen skorsten är metallskorstenar det vanligaste när man ska ha brasvärme.

– Tänk på att den nya rökkanalen måste ha en dimension som passar till eldstaden, säger Ulf Johnson.

Skorstenen bör också vara CE-märkt, ha en temperaturklass som inte är lägre än eldstaden och vara soteldstestad med godkänt resultat. Skorstenen bör även vara konstruerad så att rökgaserna kan behålla sin temperatur för att undvika kondens, sotavsättning och korrosion.

Veden: Ju kallare vinter desto svårare blir det att få tag på ved. Förra vintern var ett riktigt rekordår när det gällde kyla och det påverkade även tillgången på ved. De flesta som tillverkar och säljer ved är jordbrukare eller småföretagare som hugger träden på vintern och klyver upp veden på våren. Veden får sedan torka över sommaren så att den kan säljas på hösten och vintern. Det är inte många vedproducenter som har torkanläggningar för att snabbt kunna ta fram ved.  Det är även dyrt att transportera färdighuggen ved så den säljs ofta lokalt.

Eldning: Om man eldar fel kan cancerogena partiklar och kolväten spridas med röken.

– Det är viktigt att skilja på ny och gammal teknik. I gamla kaminer går det att strypa luften och det är just denna pyreldning som ger dåliga avgaser. I moderna kaminer går inte detta och man får en så kallad ”clean burn” i alla lägen, säger Björn Valentin.

Öppna spjällen när du eldar så att det blir en bra glödbädd innan du lägger in mer ved, då undviker du pyreldning. Röken ska vara vit, nästan osynlig och askan ska vara ljusgrå och flyktig. Använd allrid torr ved och elda aldrig plast och hushållssopor.

Tillstånd: För att installera en eldstad och en skorsten behöver man lämna in en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd. Sotaren måste godkänna installationen innan första brasan får tändas.

Kostnad: En lätt braskamin kostar från 15 000 – 25 000 kronor, eller mer om man vill ha en mer exklusiv modell. Skorstenen kostar mellan 2000 – 2500 kronor/metern beroende på vilken typ man väljer. En installation av kamin och skorsten i ett enplanshus kostar mellan 8000-10 000 kronor, om man inte är en händig hemmafixare och gör det själv.

Säkerhet: Följ eldningsinstruktionerna och se till att alltid elda med torr ved. Torr ved innebär en fukthalt på 20 % eller lägre. Ha respekt för eld.

 

Olika typer av eldstäder

Braskamin

En mysig eldstad som kan sänka dina energikostnader. Finns i många olika modeller, färger och material.

Täljstenskamin

En vacker eldstad som även ger bra värme. Täljsten har mycket värmelagrande egenskaper. Köper du till ett extra värmemagasin kan du få kakelugnsliknande egenskaper.

Gjutjärnskamin

En liten och smidig eldstad. Perfekt om du har ont om plats. Kan ofta inte värma upp ett helt hus men fungerar bra som komplement.

Kakelkamin

Bättre effekt än en vanlig braskamin. Bra alternativ om du vill ha en kakelugn men inte möjlighet.

Murspis

En kamin eller insats med en omramning av färdiga lättbetongelement. Ger karaktär av murad spis.

Kamin utan skorsten

Många valmöjligheter i placering.

Vattenmantlad kamin

Använd värmen till att värma upp dina radiatorer. Här cirkulerar vattnet bakom plåten som värms upp av brasan. Vattenslingan kan kopplas till det vattenburna värmesystem och ackumulatortank.

Pelletskamin

Liten varmluftskamin som automatiskt matar in bränslet och går att effektreglera.

Kakelugn

Optimerar värmen i huset. De moderna kakelugnarna har en förbättrad förbränning och finns i många vackra modeller.

Täljstensugn

Torkar inte ut luften. Täljstenen har hög förmåga att lagra och avge värme under lång tid.

Öppen spis

Skapar stämning men lite värme. Verkningsgraden är cirka 10 % men det går att förändra med en insats eller en spiskassett.

Brasugn

Behåller brasvärmen upp till tolv timmar. Kärnan består av värmelagrande sten och utanpå ett hölje av tegel.

"Fundera över hur du vill att kaminen eller ugnen ska se ut. Förutom en effektiv värmekälla är eldstaden också en möbel som ska passa in i resten av hemmiljön och ge dig en stämningsfull upplevelse."

 

ANONSSAMARBETE MED WOODS

Wood’s störst inom Norden på avfuktare flyttar produktionen till Sverige

Produktionen flyttar hem till Sverige! Marknadens mest effektiva avfuktare.

Svenskare än någonsin- det är Wood’s avfuktare i nya SW-serien som bygger vidare på våra mångåriga överlägsna testvinnare. Konstruerad, formgiven och byggd i Sverige, med svenska komponenter för hela Europa!

I och med flytten till Sverige har vi förbättrat Wood’s avfuktare på ett 40-tal punkter!

Med ny teknik och HFC-fritt kylmedium möter vi EU:s kommande miljödirektiv redan idag. Svenskbyggda SW-serien är helt enkelt kraftfullare, effektivare, miljövänligare och slitstarke än någonsin förr.

Wood’s störst inom Norden på avfuktare

Wood’s historia sträcker sig mer än 65 år tillbaka i tiden till den kanadensiska staden Guelph i Ontario, där Wood’s började tillverka avfuktare år 1950. Sedan starten har Wood’s hjälpt mer än 600 000 hushåll i Norden att förebygga fukt- och mögelskador och andas renare luft.I över 65 år har Wood’s kännetecknats av bästa kvalitet, pålitlighet, hög kapacitet och lägsta möjliga energiförbrukning. Maj 2018 flyttade Wood’s sin produktion från Kanada till Sverige i och med flytten till Sverige storsatsar Wood’s på svensktillverkade nyheter och under hösten lanseras 8 nya modeller och produkterna är förbättrade på ett 40 tal-punkter. Wood’s distribueras i mer än 19 länder från huvudkontoret i Alingsås. Miljöaspekten är en viktig del i Wood’s arbete och efterfrågas av både återförsäljare och konsumenter. Wood’s störst inom Norden på avfuktare tar nu täten i övergången till miljövänligt kylmedia som träder i kraft 2020 enligt EU:s direktiv. Med de nya svensktillverkade avfuktarna tar Wood’s ett viktigt steg i företagets hållbarhetsmål. Målet är att 75% av produktsortimentet ska vara tillverkat i Sverige senast 2020.Genom den nya anläggningen och närheten mellan de olika funktionerna i försörjningskedjan undviker Wood’s även långa och utsläppstunga transporter.

 

Maskingatan 2–4,
441 39 Alingsås

Kontaktperson: Cecilia Krabbe Erixon
Marknad & Kommunikationsanvarig

Telefon:
031 – 761 36 10

Läs mer här woods.se