close
El
Bli mer klimatsmart i hemmet
El

Bli mer klimatsmart i hemmet

Varje sparad kilowattimme är en ekonomisk och miljömässig vinst. Det finns mycket du kan göra som inte kräver så mycket energi från dig men som ger en stor energibesparing i hemmet. Här är 6 tips för en klimatsmartare vardag.

1) Underhållningselektronik

Vi får fler och fler TV-apparater, digitalboxar, dvd och datorer i hemmen och de står för cirka en femtedel av hushållselen idag. Kom ihåg att fråga om energianvändningen innan inköp, det kan skilja på upp till 50 % mellan två lika stora TV-apparater till exempel. Genom att välja en 32 tums LCD-TV istället för en 42 tums plasma-TV kan du minska koldioxidutsläppen upp till 430 kg/år. Tänk också på att inte låta apparater stå på i stand-by-läge, använd till exempel en grenkontakt där du kan stänga av all utrustning med en knapptryckning.

2) Kyl och frys

Kylen och frysen står för cirka 25 % av hushållselen. Genom att byta ut din gamla utrustning till en utrusning av energiklass A kan du förstås göra en stor besparing, men du kan även spara en hel del genom att använda
din gamla utrustning på rätt sätt. Frosta till exempel av frysen regelbundet och se till att den och kylen håller rätt temperatur (-18 i frys och +5 i kyl), varje extra minusgrad i frysen ökar energianvändningen med 5 %. Tina maten i kylskåpet och dammsug regelbundet baksidan på utrustningen.

3) Belysning

En genomsnittlig villa drar ungefär 1240 kWh per år i belysning. Det motsvarar cirka 20 % av det totala hushållselsbehovet. Tänk på att släcka lamporna när du lämnar rummet. För att underlätta kan du införskaffa ljussensorer, rörelsevakter eller timer. En del lampor drar ström trots att de är släckta, så tänk på att dra ut kontakten. Genom att byta ut alla glödlampor och halogenlampor mot lågenergilampor kan du minska koldioxidutsläppen med upp till 880 kg/år. Lågenergilampor drar ungefär en fjärdedel av vad en glödlampa gör. LED-lampor, ljusemitterande dioder, är ett mycket energieffektivt belysningsalternativ. Lamporna har minskad värmestrålning och en ökad livslängd. Dessutom innehåller de inget kvicksilver.

4) Konsumtion

Produktion, förädling och transport av varor kräver energi. Möbler av svenska träslag som furu, ek och al kräver mindre energi än möbler tillverkade av träslag från tropiska länder. Väljer du kläder av god kvalitet och
sköter dem väl behöver de inte bytas ut lika ofta och det går åt mindre energi. Lämna gamla kläder till en second hand-butik eller en klädinsamling. Fler företag erbjuder miljömärkta kläder som är tillverkade av ekologiskt odlad bomull och/eller innehåller mindre färgämnen och kemikalier. Överlag, försök tänka på att inte alltid köpa nytt. Det finns ett stort utbud av begagnade varor på nätet till exempel.

5) Matlagning

Spis, ugn, diskmaskin, mikrovågsugn m.m. kan också energieffektiviseras. Spisar med glaskeramikhällar och induktionshäll drar till exempel mindre energi än en traditionell med gjutjärnsplattor. Genom att koka maten
med locket på sparar du cirka 20 % av energin jämfört med utan lock. Ta tillvara på eftervärmen i ugnen genom att stänga av innan maten är klar och använd inte spisfläkten i onödan under vintern, den suger ut stora mängder varmluft.

6) Batterier

Batterier är miljöbovar och innehåller bland annat tungmetallerna kvicksilver, kadmium och bly. De ska alltid lämnas i retur i batteriholkar på återvinningsplatser, på återvinningscentraler eller på miljöstationer. Även soprum och butiker kan ha batteriholkar. Tänk på att produkter kan ha inbyggda batterier. En symbol med en överkorsad soptunna visar att produkten ska lämnas in för återvinning. Om det inte går att få ur batteriet ur produkten kan du lämna hela produkten till insamling. Ett engångsbatteri kasseras när det är slut men ett laddningsbart batteri kan användas hundratals gånger.

 

Fler vardagstips

• Fördragna gardiner eller persienner under natten minskar värmeutstrålningen på vintern.
• Vädra kort och effektivt, gärna med korsdrag.
• Möblera inte framför elementen, det hindrar värmespridningen.
• Sänk inomhustemperaturen någon grad.

För mer tips och information: www.energimyndigheten.se


COMMENTS ARE OFF THIS POST