close
Bli ett klimatproffs i köket
Bli ett klimatproffs i köket
Badrum & Kök - Elanvändning - Köket - Vattenanvändning

Bli ett klimatproffs i köket

Vi ger dig de bästa tipsen för ett grönare, energisnålare kök och hur du ska tänka för att bli en mer miljömedveten kock.

Köket står för mycket av husets energiförbrukning men här kan du spara en hel del energi med rätt medel och insatser. En bra start är att se över vad du har för utrustning. Moderna vitvaror har uppgraderats till betydligt energisnålare varianter. Med hjälp av energimärkningen kan konsumenter numera vägledas till att göra grönare val och välja produkter med lägre energianvändning. De flesta vitvarorna som säljs idag är i energiklass A, därför har energimärkningen nu uppdaterats och antalet energiklasser har utökats med tre nya klasser: A+, A++ och A+++. Sedan den första januari 2015 visar till exempel energimärkningen på ugnar energieffektiviteten på skalan A+++ till D, där A+++ är effektivast.

Energimärkning av köksfläktar

Köksfläkten är något som drar en hel del energi. Nu är det krav på att även de ska energimärkas. Den grönaste pilen på märkningsetiketten, A+, visar vilka köksfläktar som är de mest energieffektiva på marknaden just nu. Utöver energimärkningen har många av kökets vitvaror har även ekodesignkrav på sig. Kraven gäller energieffektivitet och bra funktion vilket innebär att det bara får tillverkas och säljas produkter som klarar dessa krav. Även köksfläktarna har fått ekodesignkrav, vilket gäller bra ljus, energianvändning i standby/off-mode och begränsat luftflöde. För köksfläktar blir det också märkning på hur effektiv fettfiltrering och belysning är samt hur mycket ljud fläkten avger.

Beteendet är A och O

Hur du använder din köksutrustning är även det av stor vikt för energiförbrukningen. Välj gärna matlagning på spisen före ugnen då det är betydligt mer resurskrävande jämfört med kastrullkokning. Koka med lock, det ger mer effekt och mindre energi går åt. Om du dessutom stänger av plattan några minuter innan maten är färdig kan du spara ytterligare energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent. Undvik att ha på köksfläkten längre än nödvändigt då den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft. Var också noga med att spara på vattnet. Lägg tallrikar, kastruller och annan disk i blöt. Att skölja av i rinnande vatten är ett onödigt slöseri av dyrbara droppar.

Tänk som en restaurangkock

Matlagningen går att energieffektivisera på många vis. Ett bra sätt att bli mer energismart i köket är att försöka anamma restaurangkockars planering och tankesätt, menar kocken och matentreprenören Lisa Lönner Pulkkinen. Hon driver sin egen restaurang Husmor Lisa Fine Home Dining i skärgården med egenodlat och närproducerat på menyn. Restaurangen strävar efter att skapa ett eget kretslopp och minimera svinnet. Ett tips som hemmakocken kan ta till sig är att börja med att noga planera matinköpen. I restaurangvärlden finns det alltid en budget att förhålla sig och då går det inte att göra vare sig spontana inköp eller handla för mycket.

– Ofta ströhandlar vi i mataffären. Men då slinker det lätt med saker som kanske inte används och tyvärr hamnar i soporna. Satsa på att skriva ordentliga menyer för veckan och räkna på hur mycket som behövs och håll dig till det, menar Lisa.

Applicera sedan restaurangtänket hemma i köket. Använd dig av mise-en-place – kockarnas grundläggande förberedelse för matlagningen. Plocka fram allt som ska användas på en gång istället för att öppna kylskåpsdörren gång på gång när ingredienser till kvällens middag ska tas fram.

Låt återanvändning bli ditt ledord

Att laga mat är en kreativ process. Låt kreativiteten även finnas med som ett sätt att spara energi och bli en mästare på återanvändning. Ska du värma upp matrester till exempel behöver du inte alltid göra det i mikrovågsugnen. Ställ en panna med maten ovanpå en kastrull som redan kokar.

– Om du kokar pasta eller potatis kan du lägga en sil med broccoli med lock ovanpå. Vips har du perfekt ångad broccoli. Det är nyttigare, du använder färre plattor på spisen och du får mindre disk, tipsar Lisa Lönner Pulkkinen.

Även vattnet kan återvinnas. Vatten som du har kokat grönsaker i till exempel kan du återanvända till buljong. Kort och gott, använd helt enkelt den värme och energi du genererar. Tankesättet kring återbruk gäller också för förvaring av mat. Konservburken blir en praktisk kruka för kryddan i köksfönstret. Glasburken som pastasåsen legat duger gott som matlåda. Till skillnad från plastlådor är de dessutom helt täta och då slipper du lukt i kylskåpet. Att dra ner på plastförbrukningen är även det en mycket viktig miljöinsats.

Råvaran i fokus

Förutom själva matlagningsprocessen är det så klart även av vikt att göra kloka val när det kommer till maten du ska laga. Det går åt en stor mängd energi att producera råvaror. Därför är det bra att välja sådant som inte är så resurskrävande. Försök att dra ner på mängden kött och variera med fisk, kyckling och vegetariskt. Ett bra knep är att göra fasta menyer för veckan – kött på måndagar, fisk på tisdagar, vegetariskt på onsdagar och så vidare.

– Det är väldigt praktiskt att ha en bestämd rätt för veckans alla dagar. Delvis prickar du näringsmässigt in alla delar, men det blir också lättare att handla och det är mindre risk för spontanköp som sedan kanske åker i soporna, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Använd gärna hela råvaran när du lagar mat. Blast, skal och rötter på många grönsaker och frukter kan du ta tillvara på, till exempel till en buljong. Tänk utanför ramarna också när det gäller kött och ta ansvar för att använda alla delar av djuret för långkok, hemgjorda färsprodukter eller liknande. Långkok kan kännas besvärligt men om du ställer grytan på spisen kvällen innan och låter den stå att puttra över natten har du sedan maten klar för två dagar framåt. Därtill kan du dryga ut soppan eller grytan med lite mer klimatsmarta alternativ såsom baljväxter och gryn. Då behöver du inte köpa lika stora mängder av kött eller fisk.

Välj gärna ekologiskt

Lisa Lönner Pulkkinen lyfter också fram vikten av att ha ett övergripande miljövänligt tänk när maten planeras. Laga maten utifrån säsong och det som finns, rotfrukter på vintern och primörer på våren och sommaren. Välj ekologiskt och närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. Det används mindre andel konstgödsel och gifter och i större ekologiska jordbruk är det dessutom mer återföring av restprodukter i lantbruket. Den andra väsentliga skillnaden med ekologiskt jordbruk är att den inte utarmar jorden. Dessutom odlas olika grödor på stora områden för att avskräcka skadedjur som gillar homogena miljöer. Därmed undviks besprutning av grödorna.

Minimera sopberget

Sist men inte minst kan vi bli betydligt bättre på att faktiskt laga och äta upp den mat vi köper, påminner Lisa Lönner Pulkkinen. Omkring en halv miljon ton ätbar mat och dryck slängs i sopor och hälls ut i avlopp i svenska hushåll varje år. Det innebär att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan, något som också påverkar miljön.

– Tänk som mormor, hon slängde ingenting. Om du minimerar soporna och matresterna blir du en energismart matlagare.
Ett bra knep för att få med hela familjen i kampen mot soporna är att komma på olika idéer och projekt tillsammans. Gör det till en sport att se vem som slänger minst där hemma, väg och mät varje vecka och gör något roligt av det. Snart blir både matresterna som hamnar i soptunnan färre och hushållet desto klimatsmartare.

3 husmorstips för det miljösmarta köket

  1. Återanvänd: ta tillvara på alla delar av råvaran, förvara maten i glasburkar, odla basilika i konservburken, använd kokvattnet från potatisen till att koka broccolin, värm upp mat ovanför en kastrull på spisen.
  2. Odla hemma: Örter är lättodlade och kan odlas både i trädgård och på balkong. Om du köper hem en basilika, plocka inte rent hela. Låt ungefär en fjärdedel vara kvar, sätt i en kruka i köksfönstret så har du basilika för resten av året.
  3. Gamla metoder: Kyl och frys är bra men drar också energi. Med gamla hederliga inläggningsmetoder kan du förvara maten utan att det kräver någon energi. T ex kan du torka örter på en plåt och få din egna personliga kryddblandning.

COMMENTS ARE OFF THIS POST