close
Energisnåla vitvaror i köket sparar energi

Energisnåla vitvaror i köket sparar energi

Köket är en av de platser i hemmet där vi spenderar mest tid men det står också för mycket av husets energiförbrukning. Med energisnåla vitvaror och nya vanor kan du undvika onödigt energispill i köket.

Ett första steg för att dra ner på energiåtgången i köket kan vara att se över dina hushållsapparater och fundera på vad du behöver byta ut. Moderna hushållsapparater märkta med A använder bara hälften så mycket energi som apparater från 1990. När du ska köpa ny kyl/frys, diskmaskin eller ugn, ta hjälp av energimärkningen. På energimärkningen visas energiklass med pilar från grönt till rött där Energiklass A+++ är bäst på märkningen visas också energianvändning per år. Märkningen är obligatorisk och gemensam för eu-länderna. Det kommer också nya ekodesign- och energimärkningsförordningar för ugnar, hällar och köksfläktar för hushållsbruk. Energimärkningen för ugnar ska nu revideras och utökas med ytterligare klasser, så att A+++ kan användas på de energieffektivaste ugnarna.

– Ytterligare en nyhet är att köksfläktar ska energimärkas och dessa får även ekodesignkrav på bra ljus, energianvändning i standby/off-mode och begränsat luftflöde, berättar Helena Nilsson på Energimyndigheten. För köksfläktar blir det också märkning på hur effektiv fettfiltrering och belysning är samt hur mycket ljud fläkten avger. Du kan också göra energibesparingar när det kommer till val av häll. En induktionshäll är både snabbare och energismartare än både keramikhällen och gjutjärnsplattan vid uppkok.

Induktionshällen drar 40 procent mindre energi än gjutjärnshällen och 20 procent mindre energi än glaskermikhällen när du kokar upp en liter vatten.

Underhåll viktigt

Var även noga med att underhålla och se över dina vitvaror regelbundet. Kontrollera gärna temperaturen i kyl och frys då och då. I kylen ska medeltemperaturen vara +5 grader och i frysen -18 grader. Då får du både en bra matförvaring och håller energianvändningen nere. Har du en grad kallare i frysen, det vill säga -19 grader, ökar energianvändningen med 5 procent. Placeringen i köket kan också leda till att energi går till spillo, menar Helena Nilsson.

– Ska du bygga om i köket så tänk också på var du placerar kylen och frysen. Undvik att placera dem intill något hett, då kan energianvändningen nämligen öka med 20 procent eller mer.

Tänk på belysningen

För att dra ner på energiförbrukningen är det även viktigt att se över belysningen, se till att ha bra och effektiva lampor i köket.

– Ett av de snabbaste och enklaste sätten att spara energi i köket är att byta till energieffektiva lampor, om du inte redan gjort det. Ta hjälp av informationen på lampförpackningen när du ska köpa lampa, säger Helena Nilsson.

Hur mycket ljus lampan ger visas som lumen och förkortas ofta lm. 220-250 lm motsvarar den mängd ljus som en 25 watts glödlampa gav, 410-470 lm motsvarar en 40 watts lampa 700-805 lm motsvarar en 60 watts lampa. Du kan också ta hjälp av Energimyndighetens mobilapp ”Lampguiden” som hjälper dig att hitta rätt belysning för ditt kök.

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST