close
Bästa sättet att torka tvätt
Feature

Bästa sättet att torka tvätt

Energimyndigheten har jämfört olika sätt att torka tvätt och kommit fram till att torktumlare med värmepump är det mest energieffektiva och snabba sättet att torka tvätt. Testet har jämfört olika varianter av torktumlare, luftavfuktare och torkskåp.

I testet visade det sig att en bra torktumlare är överlägsen när det gäller att få tvätten torr på ett energieffektivt sätt.

– Det allra mest energieffektiva sättet att torka kläder är givetvis att hänga ut tvätten på torkning i sol och vind under varma sommarmånader, men har man inte den möjligheten är det både mest energieffektivt och går snabbast att torka tvätten i en torktumlare med värmepump i energiklass A+ eller A++, säger Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab.

Torktider från två till åtta timmar

Torktumlare med värmepump och torkskåp med värmepump eller traditionellt torkskåp med utblås har en torktid på drygt två timmar, medan det i snitt tar åtta och en halv timme att få tvätten torr med hjälp av en luftavfuktare.

– Torktumlare har ekodesignkrav och energimärkning men motsvarande krav saknas för luftavfuktare och torkskåp. Det kan vara en förklaring till att de inte är lika energieffektiva, säger Lovisa Blomqvist, handläggare, Energimyndigheten.

Källa: Energimyndighetn

Läs mer om testet på Energimyndighetens hemsida

Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.


COMMENTS ARE OFF THIS POST