close

GUIDE

BADRUM

Foto: Marcus Lawett

En femtedel av småhusets energi används till varmvatten. I lägenheter är andelen ännu högre. Men det går att göra badrummet mer energisnålt. Du kan minska både vattenmängd och energiåtgång genom ändrade beteenden, smarta lösningar och genom att få koll på din förbrukning.

Det finns en rad saker du kan göra för att dra ner på onödig vattenförbrukning. Om kranen börjar droppa, byt packningen. En droppande kran läcker bort cirka 20 kubikmeter vatten på ett år, om det är varmvatten motsvarar det cirka 1100 kWh. En läckande toalett läcker bort cirka 300 kubikmeter vatten per år. Du måste inte heller köpa ny kran för att spara vatten och energi. Det går även att byta ut det gamla kranmunstycket mot ett vattensparande, kallat perlator eller sparlator. En bra perlator sparar vatten genom att den blandar in luft i vattenstrålen redan vid låga flöden. Idag finns det också energieffektiva kranar med finurligheter, som till exempel att när reglaget står i mitten är vattnet lite halvljummet, i stället för åt det varmare hållet. Vill man sedan ha väldigt varmt vatten, finns det en fjäderbelastning som man måste trycka in.

Se också över eventuella vattenläckor i hemmet och kontrollera toaletter och kranar med jämna mellanrum. Genom att underhålla värmepannan och byta ut cirkulationspumpen får man en bättre effekt och en minskad vattenförbrukning.

Få en överblick med mätningar och märkningar

För att få mer information om din vattenanvändning och vad som behöver bytas ut eller ändras i hemmet kan du bland annat mäta din förbrukning. Som villaägare har du normalt en vattenmätare installerad som visar hur stor din vattenförbrukning är. Betalar du själv för ditt vatten får du uppgifter om din förbrukning av din vattenleverantör. Numera finns det även schablonsiffror för att kunna räkna ut den ungefärliga varmvattenförbrukningen, beroende på om man bor i flerbostadshus eller småhus.Det finns dessutom en ny energimärkning för blandare. Märkningen är av samma typ som finns på bland annat vitvaror och graderingen går från A till G, där A är energieffektivast.

Miljömärkning på gång

Det finns idag en frivillig miljömärkning på kranar, duschmunstycken och blandare, men det betyder inte att de produkter som inte är märkta är lika bra. I Europa pågår en förstudie som kan ligga till grund för en miljömärkning på vattenkranar och duschar. Diskussionen går kring minskat vatten kontra komfort. Det är viktigt att man finner lösningar som inte tummar på kvalité och komfort.

 

3 enkla tips

Linn Stengård, vid enheten för resurseffektiva produkter på Energimyndigheten, ger tre enkla tips för att spara på vattnet i badrummet:

1

Det går åt väldigt mycket vatten när man duschar och badar jämfört med när man borstar tänderna. Man kan spara mycket på att hoppa över badet och istället ta en kort dusch.

2

Stäng av kranen när du inte använder vattnet, som när du borstar tänderna. Tänk också på att stänga av vattnet medan du schamponerar håret.

3

En del slänger papper i toaletten och spolar. Om man istället slänger det i papperskorgen används inte vatten i onödan.

 

 
Foto: Marcus Lawett

Se över dina beteenden i badrummet

Genom att bryta gamla vanor och använda vattnet på ett smartare sätt kan du minska både vattenmängden och energiåtgången. Till exempel kan du tänka på att duscha till vardags och istället ta ett bad vid lite lyxigare tillfällen. När du väl duschar, försök att göra det snabbt och effektivt. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kilowattimmar. Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna eller rakar dig så används inte varmvatten i onödan. När du ska tvätta, tänk på att fylla tvättmaskinen full och inte köra på ett högre gradtal än vad som är nödvändigt. Om du har lätt smutsad tvätt kan du använda sparprogrammet. Tvätten kan du lufttorka istället för att använda torktumlare och torkskåp. Använder du inte den elektriska handdukstorkaren så kom ihåg att stänga av den emellanåt. Om den står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar per år.

Satsa på bra produkter och smarta lösningar

En ny tvättmaskin gör av med ungefär hälften så mycket el som en tio år gammal tvättmaskin. Ska du köpa ny tvättmaskin, investera i en maskin med minst 1400 varvs centrifugering. Centrifugering är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna. Ska du köpa tumlare satsa på en A-klassad. Det finns idag även mer energisnåla torktumlare och torkskåp med inbyggd värmepumpsteknik. Varmvattenberedaren ska vara välisolerad så att den ger små värmeförluster. Värmeförlusterna bör inte överstiga 400 kWh/år eller 40-50 W. En äldre varmvattenberedare kan förlora upp till 1200 kWh/år. När det gäller toaletter är idag i princip alla toaletter på marknaden snålspolande, vilket gör att man sparar upp till fyra liter vatten per spolning. I duschen kan du byta till snålspolande duschmunstycke och blandare med energisparfunktion. Med effektiva modeller i badrummet kan du minska vattenanvändningen med upp till 40 procent.

 

Räkneexempel

I en dusch som ger 12 liter per minut duschar två personer en kvart var per dag. Energianvändningen för duschandet är då 5 000 kilowattimmar per år och kostar 1,50 kronor per kilowattimme för elen som de värmer sitt varmvatten med. Bara duschandet kostar därmed 7 500 kronor per år. Genom att minska duschandet till 5 minuter var per dag minskas energianvändningen för duschandet till 1 700 kilowattimmar. På ett år sparas alltså 4 950 kronor.

ANONSSAMARBETE MED WOODS

Wood’s störst inom Norden på avfuktare flyttar produktionen till Sverige

Produktionen flyttar hem till Sverige! Marknadens mest effektiva avfuktare.

Svenskare än någonsin- det är Wood’s avfuktare i nya SW-serien som bygger vidare på våra mångåriga överlägsna testvinnare. Konstruerad, formgiven och byggd i Sverige, med svenska komponenter för hela Europa!

I och med flytten till Sverige har vi förbättrat Wood’s avfuktare på ett 40-tal punkter!

Med ny teknik och HFC-fritt kylmedium möter vi EU:s kommande miljödirektiv redan idag. Svenskbyggda SW-serien är helt enkelt kraftfullare, effektivare, miljövänligare och slitstarke än någonsin förr.

Wood’s störst inom Norden på avfuktare

Wood’s historia sträcker sig mer än 65 år tillbaka i tiden till den kanadensiska staden Guelph i Ontario, där Wood’s började tillverka avfuktare år 1950. Sedan starten har Wood’s hjälpt mer än 600 000 hushåll i Norden att förebygga fukt- och mögelskador och andas renare luft.I över 65 år har Wood’s kännetecknats av bästa kvalitet, pålitlighet, hög kapacitet och lägsta möjliga energiförbrukning. Maj 2018 flyttade Wood’s sin produktion från Kanada till Sverige i och med flytten till Sverige storsatsar Wood’s på svensktillverkade nyheter och under hösten lanseras 8 nya modeller och produkterna är förbättrade på ett 40 tal-punkter. Wood’s distribueras i mer än 19 länder från huvudkontoret i Alingsås. Miljöaspekten är en viktig del i Wood’s arbete och efterfrågas av både återförsäljare och konsumenter. Wood’s störst inom Norden på avfuktare tar nu täten i övergången till miljövänligt kylmedia som träder i kraft 2020 enligt EU:s direktiv. Med de nya svensktillverkade avfuktarna tar Wood’s ett viktigt steg i företagets hållbarhetsmål. Målet är att 75% av produktsortimentet ska vara tillverkat i Sverige senast 2020.Genom den nya anläggningen och närheten mellan de olika funktionerna i försörjningskedjan undviker Wood’s även långa och utsläppstunga transporter.

 

Maskingatan 2–4,
441 39 Alingsås

Kontaktperson: Cecilia Krabbe Erixon
Marknad & Kommunikationsanvarig

Telefon:
031 – 761 36 10

Läs mer här woods.se