Det finns en rad saker du kan göra för att dra ner på onödig vattenförbrukning. Om kranen börjar droppa, byt packningen. En droppande kran läcker bort cirka 20 kubikmeter vatten på ett år, om det är varmvatten motsvarar det cirka 1100 kWh. En läckande toalett läcker bort cirka 300 kubikmeter vatten per år. Du måste inte heller köpa ny kran för att spara vatten och energi. Det går även att byta ut det gamla kranmunstycket mot ett vattensparande, kallat perlator eller sparlator. En bra perlator sparar vatten genom att den blandar in luft i vattenstrålen redan vid låga flöden. Idag finns det också energieffektiva kranar med finurligheter, som till exempel att när reglaget står i mitten är vattnet lite halvljummet, i stället för åt det varmare hållet. Vill man sedan ha väldigt varmt vatten, finns det en fjäderbelastning som man måste trycka in.
Se också över eventuella vattenläckor i hemmet och kontrollera toaletter och kranar med jämna mellanrum. Genom att underhålla värmepannan och byta ut cirkulationspumpen får man en bättre effekt och en minskad vattenförbrukning.
För att få mer information om din vattenanvändning och vad som behöver bytas ut eller ändras i hemmet kan du bland annat mäta din förbrukning. Som villaägare har du normalt en vattenmätare installerad som visar hur stor din vattenförbrukning är. Betalar du själv för ditt vatten får du uppgifter om din förbrukning av din vattenleverantör. Numera finns det även schablonsiffror för att kunna räkna ut den ungefärliga varmvattenförbrukningen, beroende på om man bor i flerbostadshus eller småhus.Det finns dessutom en ny energimärkning för blandare. Märkningen är av samma typ som finns på bland annat vitvaror och graderingen går från A till G, där A är energieffektivast.
Det finns idag en frivillig miljömärkning på kranar, duschmunstycken och blandare, men det betyder inte att de produkter som inte är märkta är lika bra. I Europa pågår en förstudie som kan ligga till grund för en miljömärkning på vattenkranar och duschar. Diskussionen går kring minskat vatten kontra komfort. Det är viktigt att man finner lösningar som inte tummar på kvalité och komfort.
1
2
3
Genom att bryta gamla vanor och använda vattnet på ett smartare sätt kan du minska både vattenmängden och energiåtgången. Till exempel kan du tänka på att duscha till vardags och istället ta ett bad vid lite lyxigare tillfällen. När du väl duschar, försök att göra det snabbt och effektivt. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kilowattimmar. Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna eller rakar dig så används inte varmvatten i onödan. När du ska tvätta, tänk på att fylla tvättmaskinen full och inte köra på ett högre gradtal än vad som är nödvändigt. Om du har lätt smutsad tvätt kan du använda sparprogrammet. Tvätten kan du lufttorka istället för att använda torktumlare och torkskåp. Använder du inte den elektriska handdukstorkaren så kom ihåg att stänga av den emellanåt. Om den står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar per år.
En ny tvättmaskin gör av med ungefär hälften så mycket el som en tio år gammal tvättmaskin. Ska du köpa ny tvättmaskin, investera i en maskin med minst 1400 varvs centrifugering. Centrifugering är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna. Ska du köpa tumlare satsa på en A-klassad. Det finns idag även mer energisnåla torktumlare och torkskåp med inbyggd värmepumpsteknik. Varmvattenberedaren ska vara välisolerad så att den ger små värmeförluster. Värmeförlusterna bör inte överstiga 400 kWh/år eller 40-50 W. En äldre varmvattenberedare kan förlora upp till 1200 kWh/år. När det gäller toaletter är idag i princip alla toaletter på marknaden snålspolande, vilket gör att man sparar upp till fyra liter vatten per spolning. I duschen kan du byta till snålspolande duschmunstycke och blandare med energisparfunktion. Med effektiva modeller i badrummet kan du minska vattenanvändningen med upp till 40 procent.
I en dusch som ger 12 liter per minut duschar två personer en kvart var per dag. Energianvändningen för duschandet är då 5 000 kilowattimmar per år och kostar 1,50 kronor per kilowattimme för elen som de värmer sitt varmvatten med. Bara duschandet kostar därmed 7 500 kronor per år. Genom att minska duschandet till 5 minuter var per dag minskas energianvändningen för duschandet till 1 700 kilowattimmar. På ett år sparas alltså 4 950 kronor.
Svenskare än någonsin- det är Wood’s avfuktare i nya SW-serien som bygger vidare på våra mångåriga överlägsna testvinnare. Konstruerad, formgiven och byggd i Sverige, med svenska komponenter för hela Europa!
Med ny teknik och HFC-fritt kylmedium möter vi EU:s kommande miljödirektiv redan idag. Svenskbyggda SW-serien är helt enkelt kraftfullare, effektivare, miljövänligare och slitstarke än någonsin förr.
Maskingatan 2–4,
441 39 Alingsås
Kontaktperson: Cecilia Krabbe Erixon
Marknad & Kommunikationsanvarig
Telefon: 031 – 761 36 10