close
Att tänka på vid val av vattenkokare

Att tänka på vid val av vattenkokare

Test

Ett nytt test från Energimyndigheten visar att vattenkokare är energieffektiva och de tipsar också om vad man ska tänka på när man väljer modell.

I testet visade det sig att alla vattenkokare var energieffektiva och att de är ett snabbt sätt att värma vatten på. Man mätte, förutom energianvändning, uppvärmningstid och användarvänlighet för åtta stycken olika modeller.

Alla de testade modellerna hade reglerbar temperatur vilket har den fördelen att om man inte behöver kokande vatten så kan man enkelt minska energianvändningen med 35 procent genom att sänka temperaturen till 80 grader. Det är en marginell besparing för ett hushåll med den har stor betydelse på det stora hela, meddelar Energimyndigheten. Om en miljon av Sveriges drygt 4,6 miljoner hushåll kokar två kannor vatten per dag går det åt mellan 86 och 140 miljoner kilowattimmar per år, beroende på vilken av de testade vattenkokarna som används. Om de istället skulle värma vattnet till 80 grader kan de tillsammans spara motsvarande den årliga elanvändningen för 5 500 till 7 000 villor. 

Vattenkokare har inga EU-gemensamma ekodesignkrav som det finns för kaffebryggare. Men de hade generellt en låg energianvändning i standby-läge, från 0 watt till 0,4 watt. 

Myndigheten har också listat fem tips när man ska välja kokare; välj reglerbar temperatur då spar du både energi och pengar, varmhållning kan vara praktiskt men ökar energianvändningen, välj en lagom stor vattenkokare utifrån önskemål och behov, skalan på kannan ska vara tydlig så att man fyller lagom mycket vatten och prova att din hand passar i handtaget och att den inte känns för tung eller för klumpig.


COMMENTS ARE OFF THIS POST