close
Att köpa mindre är det nya gröna
Återvinning - Hållbart Hemma

Att köpa mindre är det nya gröna

Hållbar konsumtion och livsstil växer sig starkare. Att köpa mindre och istället hyra, dela eller ta hand om det man har är en ökande trend.

Den 28 november firas En köpfri dag världen över, en kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster och en motreaktion på masskonsumtionen. Inte helt ologiskt inträffar det också dagen efter Black Friday, den stora readagen som infaller dagen efter Thanksgiving i USA och som de svenska butikerna på sistone har börjat anamma.

Ägodela för miljön

Men även om det shoppas som aldrig förr – julhandeln väntas ännu en gång slå rekord med en omsättning på 75 miljoner kronor i år – finns det också andra tecken på att folk vill begränsa sina köp och istället hyra, dela eller byta. Naturskyddsföreningen har satt ett namn på det nya fenomenet med sin senaste bok Ägodela – Köp mindre – få tillgång till mer. Grundprincipen, menar de, är att det är tillgången som är det väsentliga och inte själva ägandet. På så sätt går vi från privat ägande till att dela på tillgångar och lånar, byter, hyr, köper second-hand och delar istället för att köpa nytt – och sparar på så sätt på miljön.

Downshifta för ett enklare liv

En annan trend är så kallad downshifting, en livsfilosofi som går ut på att leva större på mindre resurser. I en allt mer stressad tillvaro med många krav och val i vardagen är det många som längtar efter ett enklare liv. Att växla ner eller leva lite enklare för att ta makten över tiden och sin egen tillvaro. Här är det tiden som värderas högst snarare än ägodelarna.

Tips för mer hållbar konsumtion

  • Inventera: Se över det du redan har hemma – kläder, skor, möbler och andra saker till hemmet – och vad du faktiskt behöver. Kanske är det just en ordentlig bra soffa som står högst på priolistan? Eller nytt plagg till basgarderoben?
  • Rensa: Att ha för mycket saker i hemmet kan lätt bli stressande, särskilt om det kommer in nytt hela tiden. Gör en ordentlig genomgång och rensa bort det du faktiskt inte använder längre och som bara tar massa utrymme.
  • Fundera noga: Tänk efter en eller två gånger innan du ska köpa något. Hur mycket kommer du att använda det? Finns det plats för det i hemmet? Går det att köpa det här i en mer miljövänlig, klimatsmart variant?
  • Begagnat: Att handla second hand har blivit allt mer populärt, både på loppmarknader och via köp och sälj-sajter som Blocket. Låt gamla möbler, prylar och kläder få en ny chans och passa på att göra billiga fynd. Dessutom kan du hitta unika, personliga saker som ingen annan har.
  • Kvalitet: Ska du köpa nytt, försök då att hellre satsa på saker som håller lite bättre. Det kanske kostar en slant extra men livstiden blir desto längre.
  • Laga: Gör som förr i tiden – försök reparera, laga och ta hand om de saker du har istället för att köpa nytt på en gång.

Fler tips och länkar:

WWF

www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/min-vardag/1521729-min-vardag-vxla-ned-kp-mindre

Naturskyddsföreningen

www.naturskyddsforeningen.se/agodela


COMMENTS ARE OFF THIS POST