Allt fler inser fördelarna med att investera i en luft/luftvärmepump. Det handlar främst om att kunna sänka bostadens värmekostnad, ibland med över 50 procent. Men också om den omedelbara förbättringen av inomhusmiljön, både när det gäller luftkvalitet och rätt temperatur, kalla som varma dagar. Här svarar vi på de vanligaste frågorna och reder ut vad som gäller kring luft/luftvärmepump som uppvärmningsalternativ.

Vad är egentligen en luftvärmepump?

Enkelt beskrivet fungerar en värmepump ungefär som ditt kylskåp, fast tvärtom. Medan kylskåpet tar värme inifrån skåpet som sedan avges på baksidan, utvinner luftvärmepumpen sin energi från utomhusluften och sprider den som varm luft med en fläkt inomhus (luft/luft) eller med vatten via vattenradiatorer eller golvvärme (luft/vatten).

Vilka är fördelarna med en luft/luftvärmepump?

Den kanske största fördelen är att alla kan använda den. Luft/luftvärmepumparna från Innova har dessutom ett förmånligt pris vilket gör att du snabbt får avkastning på din investering. På köpet följer en förbättrad inomhusmiljö när det gäller luftkvalitet vilket beror på att Innovas luft/luftvärmepumpar är utrustade med ett luftreningsfilter och avfuktningsfunktioner. Samtliga modeller kan även ge lyxig komfortkyla under årets varma dagar.

Vad ska jag tänka på innan jag installerar en luft/luftvärmepump?

Välj en luft/luftvärmepump som är dimensionerad för dina behov, men ha i åtanke att trots att en rätt dimensionerad värmepump brukar kunna värma upp ett hus året runt, bör den ändå ses som ett komplement till ett befintligt värmesystem. Uppvärmningskostnaden kan ofta halveras, även om man behöver komplettera med sitt ordinarie system riktigt kalla dagar eller i utrymmen dit värmen har svårt att nå.

Se också till att få bra garantier. Innova ger fem års garanti vilket numera ses som standard bland branschens seriösa aktörer.

Var ska jag placera luft/luftvärmepumpen?

Det är viktigt att hitta rätt placering för värmepumpen utifrån bostadens förutsättningar. Vill du uppnå en ännu bättre spridning och ett jämnare inomhusklimat kan du använda flera mindre luft/luftvärmepumpar. Investeringen behöver inte bli mycket större, men flexibiliteten i systemet ökar markant. Genom att använda fler värmepumpar kan du till exempel skapa olika temperaturzoner hemma. Kanske vill du värma upp din källare samtidigt som du vill ha det svalare i sitt sovrum vissa tider under året.

Stämmer det jag kan säga hej då till fjärrkontrollen?

Ja, det stämmer. Vi går mot att styra allt fler av hemmets funktioner via smartphones och det gäller även värmepumpen. Genom att koppla upp den mot ditt wifi kan du via en app enkelt bestämma både temperatur och när du vill sätta på eller stänga av den. Tillbehören kan dock kosta flera tusenlappar extra. Innova är en av ett fåtal tillverkare som har wifi inbyggt i de flesta av sina luft/luftvärmepumpar från början.

Vilken effekt ska jag satsa på?

Tricket är att hitta en balans mellan pris och prestanda. Det är lätt att tro att ju lägre temperatur pumpen går till på pappret, desto bättre är den. Det är inte nödvändigtvis sant. I södra Sverige går temperaturen sällan under -20° C vilket betyder att man inte behöver investera i en premiummodell. Eftersom investeringen görs för att spara pengar bör du även räkna in själva investeringskostnaden och matcha den mot en produkt som svarar upp mot behovet. Det kan vara bra att veta att Innovas modeller är byggda och utvecklade speciellt med tanke på vårt nordiska klimat.

Är det någonting annat jag bör tänka på?

Bor du i ett äldre hus och går över från att elda med olja, pellets eller ved till värmepump kan ventilationen i huset behöva ses över. Det gäller främst hus med självdragsventilation där den varma murstocken fungerat som en av drivkrafterna i ventilationen. Pannan har också varit en värmekälla i källaren som kan behöva tillskottsvärme, inte minst för att motverka framtida fuktproblem. Men att huset är äldre är inte ett argument för att inte gå vidare med en investering i en värmepump. Det viktiga är att anlita en kompetent installatör med kunskap om ventilation.